Při nákupu nože od nožíře, by měl nůž přijít perfektně nabroušený. Časem a užíváním se otupí. Pak přijde řada na broušení. Po špatných zkušenostech nedoporučuji svěřovat nůž k přebroušení tzv. brusičům nožů a nůžek ( pokud to není nožíř ). Obvykle jsou to lidé, kteří mají doma kotoučovou brusku a tak dělají kšeft. Bez jakékoliv znalosti materiálů a jejich vlastností. Neznají vhodné úhly pro daný typ výbrusu. Nechci se někoho dotknout. Jistě je mezi nimi spousta šikovných, kterým bych nože pro přebroušení bez starostí svěřil. Mé zkušenosti jsou ale takové, že z nože seberou klidně 2mm. než se jim ho podaří " naostřit ". Povrch čepele je doskákaný od hrubého brusného kotouče a často je ostří přehřáté a tím znehodnocené. Na ostří většinou vyrobí mikrozoubky, které pár prvních tahů krásně řežou. Nicméně se velmi záhy strhnou a nůž je opět tupý. Já jako nožíř, brousím nože pomocí pásové brusky na velmi jemných brusných pásech. Poté fazetku přelešťuji na filcovém kotouči s přidáním jemné brusné pasty. Nejlepším způsobem pro přebroušení v domácích podmínkách je ruční broušení. Je k noži nejšetrnější a při použití správných technik a postupů docílíte mimořádně kvalitního ostří. Já sám nemám v tomto směru příliš zkušenosti. Existuje však na internetu celá řada videí a návodů. Hodnotné videa v tomto směru vytvořil například Milan Matějka