About steels

11/02/2024

When I started making knives, I chose the most available material for me. Since I was in the metalworking field, I mostly had tool steels at my disposal. I usually chose 19312 (O2). The steel was absolutely sufficient for the first experiments. 
 After a while, I longed for something better, so the N690, D2, RWL 34 and others came along. A period of fierce discovery and testing of which steel is the best has come. Today I know that I solved the uselessness. I currently use knives from RWL34, Elmax, N690, N695, D2, AK5 and one forged from 19312 in the kitchen. I basically do the same thing with those knives. I cut meat, vegetables, bread, bone, etc... Due to the difference in knives and sharpening, a given activity goes better with one and worse with another, and the opposite is true for other activities. The single AK5 needs to be sharpened significantly more often. I don't notice any significant difference in sharpness durability with other steels. Basically, they all hold very well and I am extremely satisfied with all of them.
  I think that solving the question of whether Elmax or Vanadis is better than RWL 34 or D2 is nonsense, which mostly remains only on a theoretical level. Differences are visible only in tests where, for example, bast rope is cut with the same pressure and similar tests. In practice, I will easily take a knife from the (ordinary) 19 312 (O2) and be completely satisfied with it.
  I personally prefer D2 steel. I have been using it for a long time to maximum satisfaction. I don't mean to say that other steels are worse. Each steel stands out with something that makes it appealing to a given group of users.

 More than the type of steel, the type of grind, its height and possibly the thickness of the blade facet itself will affect the cutability and blade hold depending on the use of the knife. Of course, everything under the assumption of proper heat treatment.

I decided to make a table based on how each steel appears to me. It is based purely on my subjective feeling and most likely will not completely match the knowledge and experience of others.

Different experiences can be given for example: 

  • Heat treatment by individual knife manufacturers.
  •  The quality of the material itself, which can be produced by several companies, and the chemical composition may vary slightly among manufacturers. As a result, the same material from different manufacturers can show different properties. 
  • By using the knife differently. A knife is a tool and as such requires proper use. An experienced user can recognize what a given blade shape or type of sharpening is more suitable for and buys a knife for the work he prefers. In the same way, an experienced user can handle the knife safely, efficiently and with regard to the life of the blade. Even the best steel won't help if the user isn't tempted to think while using it.
  •  The type of grind and the thickness of the blade facet, which significantly affects the cutting ability or durability of the blade. 

In the table I have listed the steels that I dare to evaluate. When I gain experience with other materials, I will complete the table.



AK5, ( 1.4034 ), ( 17029 )

 Klady

  • vysoká houževnatost
  • vysoká korozivzdornost
  • ostří se dobře se brousí
  • vhodná pro kuchyňské nože
  • snadno se opracovává
  • snadno se leští

Zápory

  • kalit jde max. na 57HRc
  • nižší držení ostří

AK5Mo, ( 1.4116 )

Klady

  • vysoká houževnatost
  • vysoká korozivzdornost
  • ostří se dobře se brousí
  • vhodná pro kuchyňské nože
  • snadno se opracovává
  • snadno se leští

Zápory

  • Kalit jde max. na 57HRc
  • nižší držení ostří ( ale lepší než u AK5)


14260

Klady

  • vysoká houževnatost
  • ostří se dobře brousí
  • vhodná pro delší pracovní nůž nebo mačetu

Zápory

  • velmi nízká korozivzdornost
  • držení ostří je průměrné


19312, ( O2 )

Klady

  • dobrý kompromis mezi houževnatostí a držením ostří
  • vhodná pro pracovní nože menší a střední velikosti. Při dostatečné síle ve hřbetu i pro dlouhé nože
  • hojně se používá pro bushcraftové nože
  • tato ocel je velmi často používaná do damaškových paketů, kde tvoří tvrdší složku.
  • snadno se leští a leptá
  • skvělý poměr cena/výkon

Zápory

  • velmi nízká korozivzdornost

N695, ( 440C )

Klady

  • dobrý kompromis mezi houževnatostí a držením ostří

  • vysoká korozivzdornost

  • vhodná pro všechny typy nožů

  • velmi dobré držení ostří

  • čepel se dá zrcadlově leštit

  • skvělý poměr cena/výkon

Zápory

  • nic

N690, (440BTS)

Klady

  • dobrý kompromis mezi houževnatostí a držením ostří
  • vysoká korozivzdornost
  • vhodná pro všechny typy nožů
  • velmi dobré držení ostří
  • čepel se dá zrcadlově leštit
  • o trochu lepší než ocel N695

Zápory

  • výrazně dražší než N695

ELMAX

Klady

  • výborné držení ostří
  • dobrá korozivzdornost
  • vysoká houževnatost
  • dobrý poměr cena/výkon pro "práškovou ocel"
  • vhodná pro všechny typy nožů

Zápory

  • čepel se velmi špatně leští

D2, ( 19573 ), ( K110 )

Klady

  • vynikající držení ostří
  • na "uhlíkovou" ocel výborná korozivzdornost
  • skvělý poměr cena/výkon
  • vhodná pro menší až střední nože

Zápory

  • hůře se leští a na povrchu čepele zůstává  patrná struktura materiálu
  • materiál má hrubší zrno a je náchylnější k lomu. Proto se nehodí pro nože s úzkým hřbetem jako jsou nože kuchyňské a nože s delší čepelí (použití je možné v případě rozumného zacházení, nebo předimenzování tl. čepele ve hřbetu)


RWL 34

Klady

  • výborné držení ostří
  • vysoká korozivzdornost
  • vysoká houževnatost
  • vhodná pro všechny typy nožů
  • čepel se dá zrcadlově leštit

Zápory

  • vysoká cena